2005-09-19

Sverigedemokraterna

Aftonbladets underbara Helle Klein bloggar om resultatet i kyrkovalet och man kan inte annat än att hålla med om att "Mörkermännen marscherar in i kyrkomötet." Hela fyra mandat till SD. Fyra starka röster, dubbelt så många som vid förra valet, år 2001. Jag har så svårt att förstå det här. Hur kan svenska folket låta sig luras av lismande förbrytare, folk som gjort sig skyldiga till bl.a. skadegörelse, våld mot tjänsteman, olaga hot, förskingring, misshandel, olaga vapeninnehav, mordbrand, hets mot folkgrupp mm mm? Hur kan ni, som röstat på dessa typer, gå på deras lögner?
Vad gör man i kyrkovalet, om man bara ser det som en språngbräda in i riksdagen? Mikael Jansson, partiets förre ordförande säger att "det är fortfarande en bit kvar, men fyra procent är definitivt nåbara för oss", enligt Aftonbladets nätupplaga. Jag trodde, ännu en gång, att kristendom och kyrklighet handlade om empati. Vad har man i kyrkovalet att göra om man står så långt från empatiska ställningstaganden som man bara kan komma?
På sverigedemokraternas hemsida bemöter de den kritik de ofta får om att vara högerextrema: "Om det är "extremt" att ta avstånd från våld och att arbeta tålmodigt demokratiskt - javisst... Det finns inget i SD:s partiprogram som ger grund för denna stämpel. Det är bara en av de etiketter som etablissemanget klistrar på SD, i sin propagandaoffensiv." Jo jo, partiprogrammet är ju snyggt trimmat, medlemmarnas brottstatistik talar dock inte för att SD är ett parti som tar avstånd från våld. Snarare tvärtom, det är ett parti som tagit till extremt mycket våld, och som gärna lånar ideér från bl.a. franska Jean Mari Le Pen som med sin främlingsfientliga populism skördar framgångar bland fransmännen.
Vi får väl hoppas att vi allihop inser att det är ett verkligt hot vi står inför, men än är det inte för sent. Vid nästa val kommer vi undra vilka Sverigedemokraterna var. Om hundra år kommer vi alla ha glömt, så oviktiga och obetydliga är de. Egentligen. Men kom ihåg att även Hitler använde demokratin för att nå sina odemokratiska mål.


Källor:
http://www.aftonbladet.se/blogg/klein/180905220909_midnattsmrkret_snker_sig.html
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,701039,00.h
Sverigedemokraterna - Den nationella rörelsen. Larsson, Stieg och Ekman, Mikael. Ordfront/Expo 2001.


Vill du läsa mer? Köp en bok!